Hoppa till innehåll

Vårgruset

31 Maj - 2 Jun 2024

Insjön, Dalarna

Nivå: Gravel/Adventure Touring

Favorit i repris i ny tappning! 

Vårgruset har alltid varit vår mest populära tur som bjudit på fina vägar och härlig stämning!

Turen är fullbokad men skicka ändå in anmälan så återkommer vi.

Facebook

Snabbfakta

 • 31 Maj 2024 startar vi i Insjön, Dalarna på Insjöns Hotell som du hittar på DENNA kartlänken. 
 • Trevligt häng på fredag kväll och grusturer lördag och söndag på fina vägar med pauser på fina platser.
 • Vi bjuder på grillmiddag och öl första kvällen och självklart hembakt fika ute på skogen som vanligt på våra turer.
 • Vi tar maximalt med 10 gäster.
 • 2400 kr inkl middag på fredag. Logi och övrig mat ej inkluderat.
 • *Vårturen fylls ofta snabbt av återkommande deltagare. 

Plan

 • Fredag 31 maj. Vi träffas i Insjön för en trevlig kväll i enkla former med grill och häng i härlig atmosfär på Rebeccas föräldragård Effersgården
 • Lördag 1 Jun Heldag på hojen i Siljansbygden med stopp för lunch på restaurang. På kvällen äter vi välförtjänt middag och språkar om dagen och framtida äventyr för säsongen vi har framför oss. 
 • Söndag 2 Jun Startar med frukost på hotellet innan vi drar ut på grusvägarna för en dagstur i nya områden. Vi är åter i Insjön på tidig eftermiddag.  

Information om Vårgruset

Årets favorit till grustur! Vårgruset har alltid bjudit på en speciell stämning som vi i år flyttar med oss till Insjön. 

Insjön är Rebeccas hemort där familjen driver en gård ett stenkast från hotellet, så vägarna och dom fina platserna är vi väl bekanta med. 

Vi kommer åka på fina grusvägar i Siljansbygden och vi navigerar primärt med Cornerman. Stoppar gör vi på sevärda platser och nu när vi åker i våra hemmamarker ser vi verkligen fram emot att visa våra favoritplatser.

Nivån är en mix av Gravel Touring och Adventure Touring vilket innebär att vi tar det lugnt och håller oss till bra grusvägar även om dom i vissa fall kan vara små. Vid denna tiden på året kan det vara löst underlag om vägarna nyligen skrapats eller vara spåriga efter tjällossningen. Om intresse finns och det lämpar sig kan det bli att vi delar gruppen för att utforska lite olika vägar i varierat tempo.  

Logi och mat ingår ej i priset men vi har förbokat hotell som betalas på plats av deltagaren. Detaljerad information finns i mail efter intresseanmälan. Kostnaden för hotellet är 1195kr/natt för enkelrum och 1395 kr/natt för dubbelrum inkl frukost och sänglinne. Vi har bokat två nätter(fre-sön) men kontakta oss om fler nätter önskas för eventuell hemresa på måndagen. 

Turen är för dig med adventurehoj som har däck lämpade för grusväg. Vi rekommenderar grövre mönster om du står i valet att välja men hör gärna av dig om du har frågor om hoj, däck eller något annat. 

På våra turer är sammanhållningen prioriterad och vi ser fram emot att åka på tur tillsammans med dig i en grupp med likasinnade adventureåkare! Just sammanhållningen och hojåkningen på fina vägar i kombination är det som gör Vårturen speciell. 

Hojen ska vara försäkrad och laglig att framföra i trafik. Vi tillåter inte passagerare på denna turen.  

I köpeavtalet som du hittar HÄR finns information om återbetalning vid förhinder. 

För att genomföra denna turen behöver vi minst 5 deltagare och vi åker med max 10 deltagare som guidas av minst två guider. Om turen blir fulltecknad skapar vi en kölista och återkommer i turordning vid lediga platser.

Vid frågor hjälper vi dig gärna! 

Mail: info@dalexs.se

Tel: 0725588362 (Anders)  

Praktiskt information

Vilken hoj passar?

Tidigare år har deltagare kört allt från endurohojar till större adventurehojar så rätt och fel finns inte så länge det är en adventurehoj utrustad och kapabel för grusväg.

Vilken typ av underlag kör vi på?

Detta är en helg på fina grusvägar men vissa vägar kan att vara mindre till storleken och sämre underhållna. Våren kan ha gjort vägarna spåriga och mjuka så bra grusdäck är en förutsättning för säkert deltagande och bra upplevelse.  

Hur fort kör vi?

Farten i tät på gruppen brukar vara kring 70 km/h och vill du rulla lugnare går det fint att åka med sweepern som åker i lugn och jämn fart kring 50km/h. Farten anpassas efter gruppen och förutsättningarna. 

Hur navigerar vi?

Vi navigerar med Cornerman så du behöver ingen GPS eller annan utrustning för delta. Hur Cornerman går till instruerar vi på plats.

Vilken packning behövs?

 • Packning för ordinär hotellövernattning.
 • Div verktyg, eventuella reservdelar eller utrustning efter eget tycke för underhåll och eventuell reparation i fält. 
 • Utrustning för punkteringslagning. 
 • Thermos för värmande dryck.
 • Kläder efter väder. 

 

Guiderna har med sig diverse verktyg, första förband, GPS-sändare och punkteringsutrustning så vi löser det mesta tillsammans men om din hoj kräver specialverktyg bör detta medtas själv. Du ansvarar för driften av din egna hoj men vi hjälper till efter bästa förmåga om något skulle inträffa. 

För inspiration rekommenderar vi att du läser reseberättelsen från Vårgruset 2023 som du hittar HÄR.  

Intresseanmälan

Efter intresseanmälan mailar vi mer information och detaljer om turen. Din plats på turen bekräftar du genom att betala en anmälningsavgift på 500 kr. 

Slutbetalningen av resterande 1900kr genomförs senast 30 dagar innan turen.  

Formuläret går även att använda för att ställa frågor om turen. 

Max 10 deltagare på denna turen. 

Vi som guidar på turen

Anders Kulin

343326325_550017693947193_2942632385076451620_n

Anders startade DALEXS 2021 efter att ha haft en dröm om att guida resor och få människor att utvecklas och dela upplevelser med likasinnade. 

DALEXS har sin bas i Mora även om Anders är uppväxt på Västkusten. Utöver hojåkningen är det friluftsliv, fiske och enduro som är dom stora intressena. 

Rebecca Rickardsson

2d3271b2-dd17-4bac-87f6-d23bd121d42f

Rebecca är inte är rädd för nya aktiviteter och utmaningar. Med uppväxten på en gård i Insjön är Rebecca van att fixa det mesta. Ofta är det Rebecca som tar tät på DALEXS turer.  

Utöver adventureåkningen är det enduro, friluftsliv och sportfiske som tar upp den mesta fritiden. 

Nivåer

Vårgruset är en mix av Gravel Touring och Adventure Touring då vägarna på våren ibland kan vara i sämre skick.

Gravel Touring

Vi åker bra och fina grusvägar och besöker sevärda platser. Tid finns alltid för fika och fokus är att ha fina dagar ute. Vi undviker svårare passager och utmanande underlag som tex mjuka eller spåriga vägar. Farten är lugn, Gravel Touring kan du åka utan att bli svettig och det sociala är en stor del av dessa turer. 

Adventure Touring

En blandning av olika vägtyper där vi även åker på dom mindre skogsvägarna som kan vara i varierande skick. Vi har ingen stress och farten anpassas efter gruppen men du ska ha däck för sämre grusväg. Sevärda platser är självklara inslag men turens mål är också att åka mindre vägar och utvecklas som förare. Vid Adventure Touring kan du bli svettig och smutsig även om fikarasterna viktiga inslag på dessa turer. 

Adventure Riding

Här ligger fokus på körningen på mindre vägar med  utmanande inslag eller andra former av utmaningar. Besök på sevärda platser väver vi in men det är inte turens primära mål. Dessa turer  kan kännas i kroppen och svettig blir du garanterat. Dagarna kan bli lite långa så Adventure Riding passar inte för alla. Nivån ställer större krav både på förare och utrustning. 

DALEXS fyra regler

Kör aldrig över din förmåga.

Var positiv och uppmuntrande.

Håll avstånd till framförvarande och lyssna på guiden.

Visa respekt mot vägar, närboende och människor vi möter.

Kontakt

Mail: info@dalexs.se

Telefon: 0725588362

 

För adress, fakturainformation eller övrig information om DALEXS vänligen kontakta oss via mail. 

DALEXS är ett momsregistrerat enskilt bolag. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.