Hoppa till innehåll

Garbos Grus i Härjedalen 2022 - Reseberättelsen

Vad har Greta Garbo med oss att gör?

 

Greta Garbo lockades av vidderna och tystnaden i dom stora skogsområdena i Härjedalen, och det gör även vi! Någon annan förklaring finns inte och ett namn behövs ju på en tur, så varför inte Garbos Grus? 

 

Från toppen till botten

 

Vi möttes upp vid toppstugan uppe vid Orsa Grönklit och började turen med en lunch som bjöd på storslagen utsikt och varifrån vi såg ut över områden det skulle ta halva dagen att åka genom med turens sex deltagare och 3 guider. 

Packningen lastade vi upp på släpkärran bakom följebilen som Rebecca körde till Fågelsjö så vi kunde åka med lättare hojar men ändå kunna ta med oss lite bekvämligheter. 

Efter det obligatoriska fotot innan avfärd styrde vi ner mot dalgångarna och grusvägarna som skulle leda oss norrut mot Fågelsjö där vi skulle bo under helgen. 

 

Navigering gjorde vi med cornerman och det flöt på fint även om det var nytt för några i gruppen.

 

 

20220604_121823
Startbild uppe vid toppstugan på Orsa Grönklitt

Samma sak kan vara helt olika, och visst gå allt att lösa! 

 

Minns en situation speciellt som fick mig att skratta till lite angående hur olika man kan uppfatta samma sak. 

Jag åkte i tät tillsammans med en åkare och vi hade en lucka till övriga så stoppade vi tillsammans vid vägbytet och pratade lite om hur det är att köra med Cornerman. Gruppen var ganska utspridd efter att ha åkt långt efter senaste pausen så det var en del luckor och denna åkaren tyckte det var kanon att kunna åka i en grupp men att ändå känna friheten och utrymmet att få åka själv i sin fart. När nästa åkare kom så stod vi kvar och pratade lite till och denna åkaren saknade istället att åka tillsammans med andra. 

 

Vi löste det genom att om någon var synkad fartmässigt med en annan person som dom trivdes att åka ihop med så stoppar dom båda två när guiden i täten placerar ut efterföljade för att ställa sig vid ett vägbyte. Vi fick snabbare rotation i gruppen och vi hade anpassat oss för dom olika behoven som kan finnas i en grupp 🙂

 
20220606_114615
Ni som var med vet vart detta är ifrån 🙂 Bild: Andreas Böök

Vad vore Fågelsjö utan Nam? 

 

Ni som varit med på turer till Fågelsjö vet precis vad jag menar! Nam är kvinnan som ordnar med middag och frukost på Hälsingegården i Fågelsjö där vi äter under turen och Nam lyfter verkligen hela stället med sin härliga energi! 

Miljön i Fågelsjö är härligt avslappnad och den promenaden vi tar mellan vandrarhemmet och restaurangen är en härlig stund på dagen för att varva ner och prata med varandra innan middagen. 

 

Efter maten gick vi ut på udden vid sjön och tände en eld för att snacka lite och summera dagen tillsammans. Just det enkla livet i Fågelsjö gör något speciellt med människor och stämningen blir fin tillsammans.

 

Hoppsan, vi köpte visst en gård.. 

 

På promenaden till vandrarhemmet från middagen sa Rebecca att hon sett en Till Salu skylt i byn när vi kom på hojarna, så vi svängde av och gick in och kikade vad det var för ställe.

Gräset var midjehögt och det var uppenbart att ingen bott där på länge, men vi fick en väldigt bra magkänsla så när vi kom hem ringde vi upp mäklaren och resten är historia 🙂 

Vi köpte stället en vecka senare och nu är det verkligen våran favoritplats!

Nu jobbar vi med för att omvandla stället till en gård att ha som bas för turer, tältcamping, B&B och till ett ställe dit det är fritt fram att svänga in för att få sig en kaffe. 

Vår första gäst på MC blev Dennis som driver Rally Nor podcast om den typen av hojåknng vi bedriver, och vi hade härliga samtal i trädgården om både hojar och livets djupare frågor.  

 

Härliga Härjedalen och dess vyer

 

Grusvägen börjar 20 meter från Fågelsjö Gammelgård där vi åt frukosten och på söndagen drog vi av heldagstur norrut på små och väldigt små vägar in i Härjedalen på skogarna mot Lofsdalen. Det är alltid lika kul att ha med gäster från landets mer befolkade områden som ofta fascineras över hur långt man kan åka i dessa områden utan att varken så människor, hus eller annan infrastruktur än skogsvägar. 

 

En utmaning i området är att hitta ställen att tanka och äta på, men det finns ett par guldkorn ute på skogarna även här.

 
DSC_2497
Härligt kvällshäng nere vid sjön i Fågelsjö Bild: Peter Strömberg

“Öhh, var det någon som såg en toppbox möjligen?”

 

När vi kom till Lillhärdal för att tanka insåg våran sweeper för turen att han var en toppbox fattigare. Vi hade åkt en väg som kan uttryckas vara av det skumpiga slaget och någonstans dom sista 5 milen hade toppboxen hoppat av. 

Sweepern tankade och återvände för att leta efter det saknade boxen och vi möblerade om lite så att Rebecca tog täten och jag åkte som sweeper. 

Tack och lov hittade sweepern den saknade boxen och mötte upp strax innan Sveg, men när man tappat saker är det ju så lätt att tänka på alla ställen den skulle kunna vara på.

DSC_2507
Om man inte sköter sig så... 😉 *Bild från Cineast i Sveg. Bild: Peter Strömberg

“Öhh, var det någon som såg en toppbox möjligen?”

 

När vi kom till Lillhärdal för att tanka insåg våran sweeper för turen att han var en toppbox fattigare. Vi hade åkt en väg som kan uttryckas vara av det skumpiga slaget och någonstans dom sista 5 milen hade toppboxen hoppat av. 

Sweepern tankade och återvände för att leta efter det saknade boxen och vi möblerade om lite så att Rebecca tog täten och jag åkte som sweeper. 

Tack och lov hittade sweepern den saknade boxen och mötte upp strax innan Sveg, men när man tappat saker är det ju så lätt att tänka på alla ställen den skulle kunna vara på.

 

Björnjakt på hoj

Turens sista dag brukar vi hålla lite kortare och åka på vägar som flyter på för det känns i kropp och knopp att vara ute på tur och när vi rullade genom Hamra Besparingsskog såg jag en himla konstig älg på ett hygge. 

Min hjärna reagerade på att den var väldigt tjock och hade korta ben, men att det skulle vara en stor björn fattade jag först inte. 

Björnen som var den största jag sett i Sverige sprang upp på vägen och följde vägen löpandes framför oss en bit innan den vek av upp för en slänt in i tät skog. 

Häftig upplevelse som verkligen skapade ett minne! 

 

Ett gäng polare tar en burgare i Orsa 

 

Väl åter i Orsa svängde vi in i Moreausparken och beställde burgare som vi käkade ute i sommarvärmen när vi summerade turen och minnena vi tar med oss hem. Jag minns speciellt denna turen från att vi från början verkade ha en ganska bred grupp men att vi under resan blev riktigt tight och det värmer när jag ser att många gäster från turen har fortsatt kontakt med varandra! Det är det som är drivkraften att köra dessa turer! 

 

Tack för ert deltagande och hoppas vi snart ses igen!

 

Anders Kulin

 

DSC_2521
Från basen i Fågelsjö där vi bor och äter under turerna i Härjedalen
480

Registrerat namn: Dalexs 

Email: Info@dalexs.se

Telefon:  (+46) 0725588362

Adress: Nybyggarvägen 3, 792 97 Mora, Sverige 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.